Vossakos

Vossakos Klostret (Μονή Βωσάκου, Moni Vosákou) ligger ca. 20 kilometer øst for vores feriehus, hvis man kører ad den gamle landevej i retning mod Heraklion. Klostret ligger i en isoleret dal i Kouloukonas eller Talea bjergene (Talea Ori). Vejen dertil og de smukke omgivelser er i sig selv en stor naturoplevelse. Navnet Vossakos er afledt af det græske ord for en 'kvægfold'.

Beliggenhed

Vossakos Klostret er fra 1600 tallet og var i brug i en ubrudt periode frem til 1960, hvor den sidste munk døde. Det spillede en stor rolle i lokalområdet og ejede både jord og bygninger i omkringliggende landsbyer, som Sisses, Garazo og Dafnedes.

Som flere andre klostre på Kreta spillede Vossakos en afgørende rolle under kretensernes opstande mod tyrkerne i 1800 tallet. Blandt andet under opstanden i 1821 og igen i 1866. Det medførte at tyrkerne ødelagde en del af bygningerne, der blev genopbygget i løbet af det 19. århundrede. Den nuværende kirke er således bygget i 1855 som erstatning for en bygning fra det 14. eller 15. århundrede. Kirken er viet til Det Hellige Kors (Timios Stavros), der fejres d. 14. september hvert år.

Efter at have været forladt i næsten 40 år, blev klostret igen taget i brug i 1998. Der blev iværksat store restaureringsarbejder og i dag er omkring to tredjedele af bygningerne bragt tilbage til deres fordums glans: Men der arbejdes stadig med restaureringen. I dag bebos klostret af en abbed og en eller to munke samt et varierende antal lægbrødre, der blandt andet hjælper til med at restaurere de gamle bygninger.

Klostret er en trefløjet bygning omkring en central gårdsplads, hvor kirken ligger. Ved siden af kirken findes en fontæne fra 1673. Klostrets østlige fløj domineres af den smukke indgangsport fra 1669.

Vossakos Klostret har sin egen hjemmeside.