Værd at vide om Kreta

Nedenfor finder du en alfabetisk lister over emner, der kan være nyttig viden på en ferie på Kreta.

Banker
Banker på Kreta har åbent fra 8 til 14, mandag til fredag. Der er 24 timers hæveautomater i alle byer og de fleste større landsbyer.

Busser
Busselskabet på Kreta hedder KTEL (Kino Tamio Eisproxeon Leoforon). Der kører regelmæssigt busser mellem de tre store byer på Kreta: Chania, Rethymnon og Heraklion ad den store landevej på øen (New National Road). Også de fleste andre, mindre byer på Kreta betjenes af busser. Bussernes køreplaner kan findes her.

Drikkepenge
Der er ingen forventning om drikkepenge, men det er almindeligt at belønne god service med f.eks. 5-10% oveni regningen. Det gælder restauranter og caféer, men kan også gælde hoteller og taxakørsel.

Drikkevand
Vandet fra hanen kan drikkes overalt på Kreta bortset fra den østligste del, hvor det smager meget salt. Alligevel kan det være en god idé at købe vand på flaske, hvis man kun er på Kreta i en kort periode på nogle få uger. Uanset at vandet er rent og i orden, kan de uvante mineraler og andre indholdsstoffer være generende for nogle. Flaskevand er meget billigt, hvis man køber f.eks. 6 x 1,5 liter ad gangen.

Elektricitet
Som resten af Europa anvendes 220 volt på Kreta. Stikkontakter passer til elektriske apparater fra Danmark.

Farlige dyr
Der er ikke mange farlige dyr på Kreta. Og slet ikke store, farlige dyr. Der lever hajer i Middelhavet, men der er aldrig rapporteret om hajangreb på Kreta.
Skorpioner er almindeligt forekommende på Kreta. Deres stik gør ondt, men deres gift er ikke livstruende for almindeligt, sunde mennesker. Mennesker med allergi eller svækket fysik bør dog søge læge, hvis de bliver stukket.
Der findes nogle giftige edderkoppearter på Kreta, men kun ganske få rapporter om folk, der er blevet bidt af dem. Også for disse gælder, at almindeligt, sunde mennesker næppe vil opleve andet end ubehag, hvis de bliver bidt.
Endelig findes der en giftig slange: Den furetandede snog (Telescopus fallax). Men den er mindre giftig end en almindelig hugorm. Og det er ikke sandsynligt at man overhovedet møder en sådan.

Forretninger og Supermarkeder
En beskrivelse af butikker og supermarkeder på Kreta, varer, priser, åbningstider lokale produkter og souvenirs m.m. finder du her.

Fotografering
Fotografering er ikke tilladt ved militære anlæg eller i lufthavne. På de fleste museer er det også forbudt at tage billeder. Ellers er der ingen restriktioner, men man bør dog spørge om lov, hvis man vil fotografere personer.

Helligdage
Du finder både en oversigt og beskrivelser af de græske og kretensiske højtider, helligdage, lokale og nationale festivaler m.m. her.

Internet
Der er internetcaféer i de større byer og på turiststederne, hvor man kan sende emails.

Kirker og klostre
Man bør besøge nogle af Kretas mange kirker og klostre. Her finder man nogle af de smukkeste bygninger og haver på Kreta. Og klostrene ligger som regel på steder, hvor udsigten og omgivelserne er allerbedst. Man skal huske anstændig påklædning. Dvs. at skuldre og knæ skal være tildækkede. Man kan se en beskrivelse af nogle af klostrene (samt museer og arkæologiske udgravninger) her.

Kriminalitet
Kreta har en væsentlig lavere forekomst af kriminalitet end andre sydeuropæiske lande og regioner. Det er ikke ualmindeligt på Kreta at efterlade sin bil eller sin hoveddør ulåst. Det er dog ikke en anbefaling, for helt uden tilfælde af tyverier er øen ikke.
I meget turistprægede områder er det ikke ualmindeligt at det er andre turister, der begår forbrydelserne. Der har i de senere år også været historier om østeuropæiske 'tyvebander' og Kretas romaer må også stå for skud, når der spekuleres over, hvem der begår forbrydelser på Kreta.
Men generelt vil almindelig påpasselighed være tilstrækkeligt til at undgå ubehagelige situationer. Man kan forvente et mere sikkert miljø end i de fleste skandinaviske byer.

Museer
Du finder både en oversigt og beskrivelser af alle museer og andre seværdigheder på Kreta her.

Myg
Myg er et problem i nogle dele af Kreta, især ved solnedgang, især i nærheden af ​​vand - og især i turistsæsonen (maj til oktober). Apotekerne sælger myggespray, hvilket kan være en meget god ide at købe. Eftersom du ikke vil være vant til kretensiske slags myg kan et stik være mere kløende end hvis du blev stukket af en myg hjemme.

Måleenheder
På Kreta anvender man metersystemet som måleenhed. Drikkevarer angives ofte i kilo. F.eks. bestiller man et halvt kilo vin, hvis man vil have en karaffel med en halv liter. (Skulle man komme til at bestille i liter skal grækerne nu nok forstå det alligevel).

Penge og betaling
Der er hæveautomater i de fleste byer og større landsbyer. Men i mindre landsbyer i bjergene kan der være helt op til 25-30 km til nærmeste hæveautomat. På de fleste restauranter og caféer samt i mange butikker er det ikke muligt at betale med kreditkort. Det samme gælder benzinstationer.

Posthuse
Posthuse i mindre byer er typisk åbne fra 7 til 14 fra mandag til fredag. I større byer måske lidt længere. Det græske postvæsen er i øvrigt berygtet for at være det langsomste i Europa. Og mange grækere undgår at sende vigtige papirer med posten af frygt for at de skal blive væk. Vi har selv modtaget dokumenter, hvor afsenderen valgte selv at køre 300 km frem og tilbage med dem frem for at sende dem.

Rygning
Rygning er mere udbredt i Grækenland end noget andet land i Europa. Og selv om det nu er officielt forbudt på offentlige kontorer, restuaranter m.v. er det helt almindeligt at forbudet konsekvent overtrædes.

Skovbrande
Skovbrande forekommer hvert år i Kretas varme, tørre somre. Værst i august og september, hvor det ikke har regnet længe. Vi har selv oplevet et par mindre brande i nærheden af vores hus i løbet af de sidste 5 år. Og fordi vindforholdene på Kreta er meget anderledes - (det kan skifte fra vindstille til stærk blæst på under 30 sekunder) - kan ilden i uheldige tilfælde spredes meget hurtigt. Man kan kun råde til den største forsigtighed med åben ild. Til gengæld er brandvæsenet som regel effektivt og hurtigt tilstede enten med biler eller helikoptere.

Sprog & fraser
Du kan læse om det græske sprog og lære lidt af det, hvis du klikker her. Foruden en beskrivelse finder du også en lille film, hvor du kan lære de grundlæggende fraser på græsk. Grækerne er stolte af deres sprog og kultur og lidt kendskab til det bliver påskønnet.

Tidszone
På Kreta er tiden UTC +2. Dvs. en time foran dansk tid.