Shopping på Kreta

På Kreta kan du købe det meste af det, du også kan købe i butikkerne i Nordeuropa. Udvalget kan være lidt mindre og mærkerne kan være anderledes, men du kommer næppe til at mangle noget.

Priserne i de kretensiske butikker er steget indenfor de seneste år. Grækenlands økonomiske krise har betydet at momsen er blevet væsentligt forhøjet, så priserne er også steget.

Generelt skal man regne med at prisniveauet for importerede varer er højere end i Nordeuropa. Til gengæld er priserne på lokale varer lavere. Køber man f.eks. importeret vin, importeret beklædning eller elektronik er det ofte lidt dyrere end i Danmark, mens lokalt produceret alkohol, kød og grøntsager m.v. er relativt billigere.

Åbningstider på Kreta

Åbningstider varierer, men helt generelt er der 'siesta' mellem kl. 14 og 17.30. Mange supermarkeder og butikker i turistområder har dog åbent alligevel. Butikker i turistområder kan også have åbent helt til kl. 23 og på søndage og helligdage. Men kun i sæsonen.
Supermarkeder har åbent fra kl. 8 til 21, alle hverdage fra april til oktober og kl. 8 til 20 resten af året.
Andre butikker fra kl. 9 til 21, tirsdag, torsdag og fredag. Mandag og lørdag kun åbent til kl. 14. Lukket på søndage og helligdage.
Benzinstationer har åbent fra 8 til 21 eller 22. Nogle få længere end dette. Det varierer om de er åbne på søndage og helligdage.
Apoteker har samme åbningstider som andre butikker. Hvis man har brug for et apotek udenfor almindelig åbningstid er der et skilt i vinduet, der viser til det nærmeste.

Kretensiske specialiteter / Souvenirs

Kunsthåndværk og souvenirs. Det kommer næppe som en overraskelse at der er rige muligheder for at købe souvenirs og kunsthåndværk på en ø som Kreta. Både af høj kvalitet og det som vel egentlig er en masseproduceret kinesisk souvenir. Men hvad er egentlig typiske kretensiske produkter?

Læs omLæs mere om kunsthåndværk på Kreta.

Kretas kunsthåndværk udspringer først og fremmest af øens traditioner som landbrugssamfund. Kreta er kendt for vævede og broderede tæpper, duge og lignende. Kretensiske knive har en høj kvalitet. Og en særpræget souvenir kunne være kretensiske støvler! Men også træskærerarbejder og flettede kurve er traditionelt kunsthåndværk. Kretas keramik, der bygger på 4.000 år gamle traditioner, er måske den mest autentiske souvenir, man kan erhverve sig.

Læs omLæs mere om Margarites, hvor pottemageri har været hovederhvervet i arhundreder.

Smykker og ure. I de større byer, Heraklion, Rethymnon og Chania, er der en del guldsmede og andre forretninger, der sælger smykker og ure. Der er hård konkurrence, så priserne er lave. Man kan finde alt fra masseproducerede billige ting til mærkevarer og gode håndlavede ting.

Kretensiske fødevarer. Vil man have lidt af smagen af Kreta med sig hjem er olivenolie, ost, honning eller krydderurter oplagte ting at lægge i kufferten. Der er ca. 60 oliventræer pr. indbygger på Kreta og en gennemsnitsgræker bruger 25 liter olie om året, så det er i hvert fald en autentisk souvenir. Køb kun ekstra jomfru olivenolie. Smag på varen og køb fra producenten. Det er billigst og bedst.

Kretensisk honning, som de flittige bier har hentet fra vilde timianblomster er superb og både timian, oregano og mange andre krydderurter er friske og gode. Kretensiske oste er et lidt overset kapitel. Men man kan få virkelig gode og ikke særlig dyre oste. Ikke feta, som ikke er en kretensisk ost, men for eksempel den kretensiske variation af en friskost kaldet misithra.

Dagligvarer m.v.

Kød og fisk. Køber man sit kød hos slagteren er man næsten sikker på at få kød af en højere kvalitet end man er vant til i Nordeuropa. Landbruget på Kreta er traditionelt og det lokale lammekød, svinekød, kyllinger og andet er produceret under naturlige forhold, der kan smages.
Fisk er efterhånden blevet en mangelvare i Middelhavet og priserne er derfor relativt høje. Bor man i vores feriehus kan man spørge på Taverna Maria. De kan måske skaffe fisk fra de lokale fiskere til en lidt billigere pris.

Read aboutLæs også:Hvilke fiskearter finder man i farvandet omkring Kreta?

Grøntsager og frugt. Der er mange teorier og ingen endelig forklaring, men faktum er: Du kommer aldrig i dit liv til at smage bedre tomater og agurker end dem, du får på Kreta. Sådan er det bare. Hvad enten det skyldes klimaet, jordbunden, dyrkningsmetoderne eller noget helt tredje.

Grækerne indførte tomaten i 1815 og har siden udviklet dyrkningen til perfektion. Og sammen med de andre grøntsager udgør den et meget væsentligt element i det traditionelle køkken. Man kan sagtens købe importerede grøntsager, men der er ingen grund til det, når man kan få lokale tomater, agurker, kartofler, gulerødder, avocado, bananer, æbler, pærer, kirsebær, appelsiner, citroner, oliven, peberfrugter, meloner, auberginer...
Og så er der de vilde urter - 'ta horta' - som er et helt kapitel for sig.

Læs omLæs mere om vilde urter, kretensisk mad og se en film om at fremstille Raki.

Vin, øl, spiritus. Som nævnt er importerede varer ikke specielt billige i Grækenland. Det gælder også vin, øl og spiritus. Insisterer man på fransk vin kommer man til at betale for det. Og vil man have cognac frem for Metaxa, skal der også betales ekstra.

Den lokale vin kan være alt lige fra nærmest udrikkelig til helt sublim. Kreta står for ca. 20% af al vindyrkning i Grækenland og hvis du betaler lidt ekstra kan du få overordentlig god vin fra lokale producenter. Du kan også være heldig at den lokale vin, som tilbydes i en taverna er god, men du kan lige så nemt være uheldig og få en temmelig karakterløs væske.

Der er to almindelige græske ølmærker, der har udmærket pilsnerøl; Mythos og Alfa. Carlsberg er i øvrigt hovedaktionær i Mythos. Du kan få flere andre mærker, men den nye trend med mikrobryggerier og specialøl er ikke nået til Kreta.

Indenfor spiritus kan man få det meste, men skal det være lokalt skal det først og fremmest være Raki eller Tsikoudiá, som det hedder på kretensisk dialekt. Også her kan kvaliteten variere, da Raki brygges lokalt mange steder. Ouzo er ikke en kretensisk drik, men hører hjemme i det øvrige Grækenland. Men den kan selvfølgelig købes også.

Kiosker. En kiosk eller en 'periptero', som det hedder på græsk, findes på ethvert gadehjørne. Der skulle angiveligt være omkring 46.000 af slagsen i Grækenland. Det er små træbygninger på et par kvadratmeter som er helt indpakkede i de varer, der sælges: cigaretter, sodavand, is, slik og snacks, aviser, magasiner, nøgleringe, postkort, telefonkort, tandpasta, kondomer, kuglepenne og meget mere. Man kan få det meste af det man lige har glemt og så har de længe åbent. Nogle er endda døgnåbne. Det er også her man kan købe busbilletter eller parkeringsbilletter.

Tankstationer og benzin. Der er ikke ret mange benzinstationer med selvbetjening på Kreta. Og du skal heller ikke regne med at kunne bruge kreditkort. Tankpasseren fylder på for dig og du betaler kontant ude ved bilen. Benzinen er i øvrigt dyr i Grækenland. Priserne går op og ned, men du skal regne med, at det er lidt dyrere end i Danmark.