Samaria

Samaria kløften, der ligger Sfakia provinsen i den sydvestlige del af De Hvide Bjerge, er en af de længste kløfter i Europa. Kløften er mellem 3 og 300 meter bred og falder fra en højde af 1.250 m.o.h. til den munder ud ved bredden af det libyske hav ca. 3 km fra landsbyen Agia Roumeli. Klimaet varierer således fra alpint til subtropisk over de ca. 13 km, som kløften gennemløber.

Beliggenhed

I bunden af kløften løber Tarraiosfloden, der sikrer rigeligt med vand til det omgivende landskab. Det gør Samaria til et frodigt hjemsted for en mængde planter og dyr. Mange af dem sjældne og mange af dem kun hjemmehørende netop her. Det gælder bl.a. den kretensiske vildged 'Kri-Kri', hvis truede status var med til at Samaria blev gjort til nationalpark i 1962. Men Samaria er også hjemsted for nogle af Europas sidste lammegribbe, flere forskellige ørne og flere sjældne, endemiske planter.

Da kløften og det omgivende landskab blev gjort til nationalpark blev den landsby, der lå ca. midt i kløften, forladt. Men ellers har kløften været beboet siden antikkens tid. Samarias naturrigdomme blev udnyttet - der blev bl.a. eksporteret træ herfra til Egypten. Der er derfor også gjort mange arkæologiske fund i kløften.

Nationalparken og kløften er åben for besøgende i dagtimerne fra begyndelsen af maj til slutningen af oktober, hvor man kan vandre gennem hele den imponerende kløft. Om vinteren (og på særlig regnvåde dage) lukkes parken, da Tarraiosfloden bliver vandfyldt og farlig og der opstår risiko for klippeskred. Det er ikke tilladt at opholde sig i kløften om natten.

Hvis man vil besøge Samariakløften kan det anbefales at komme tidligt. Tidligt på sæsonen og tidligt på dagen. I højsæsonen kan der være op til 3.000 besøgende dagligt og heden kan være ulidelig om sommeren. Men kommer man i foråret vil landskabet være mest frodigt, og kommer man før de første busser, (der ankommer fra kl. 7.30), kan man nå at få et forspring fra masseinvasionen. Stien gennem kløften er i god stand men stejl i begyndelsen, så selvom man ikke ligefrem behøver være bjergbestiger skal man være i rimelig god fysisk form. Med stop undervejs tager det nok omkring 6 til 7 timer for de fleste at nå igennem turen. Det kan ikke anbefales at gå turen med små børn.

En god side med råd om vandring i Samariakløften (på engelsk) kan findes her.