Spisesteder i nærheden

Taverna Maria i Exantis

Taverna Maria er den eneste taverna i Exantis. Den ligger midt i landsbyen og det er stedet hvor landsbyens beboere samles over en kop kaffe eller et glas vin. Aristides, hans søn Michalis og svigerdatter Roula driver tavernaen. Almindeligvis serverer de kun snacks og drikkevarer, men de serverer også et måltid med typiske kretenske retter.

Tavernaen i Melidoni

Nabolandsbyen Melidóni (ca. 4 km fra Exantis) er lidt større. På det lille torv her finder man flere kafeneion og en taverna. Hvis man indfinder sig for at få sig en drink eller et måltid mad omkring klokken 9 - 10 stykker om aftenen vil man opdage, at den lille 'plateia' er et meget livligt sted, der er tæt pakket med lokale beboere.

Restaurant Exantas

Restaurant Exantas er en traditionel familierestaurant, der blev startet i 1997 af familien Psomas. Den ligger ved landevejen ca. 2 km fra Villa Talea. Fra restauranten har man den mest fantastiske udsigt over den grønne dal og Psiloritis bjergene i baggrunden.. Restaurantens filosofi er, at kvaliteten skal være høj og betjeningen og omgivelserne skal være venlige og familiære.

Og Restaurant Exantas køkken er glimrende. Det er baseret på traditionelle kretenske opskrifter og de fleste af råvarerne som bruges i restauranten kommer fra familiens eget landbrug. Restaurant Exantas har sin egen hjemmeside på www.exadas-crete.com. Her kan man se menuen, læse hvad andre gæster har skrevet om og til stedet, se billeder m.v. Man kan endda finde nogle af opskrifter, hvis man skulle få lyst til at praktisere lidt kretensk kogekunst selv!

Spisesteder i Panormos

Der er adskillige tavernaer og restauranter i Panormos. Den lille fiskerby ved kysten ca. 5 km fra vores feriebolig.

'Captain's House' ligger helt yderst med en flot udsigt over havnen og havet. På menukortet er der både traditionelle retter og fisk og skaldyr. 'Sofokles Mediterraneo' ved havnen i Panormos har en god atmosfære og serverer god traditionel kretensk mad. Deres 'Sfakiano' kasserolle med lam i vin er endda anbefalet i guidebøger. En anden mulighed i nærheden af havnen og med en smuk udsigt over havet er 'Family Tavern 'Barba-Andreas'. Her er specialiteten vildsvin. Men ellers er der mange flere muligheder i Panormos.

'Limni Taverna' som også ligger i nærheden af vandet eller 'Stavroula Taverna' eller 'To Steki Tou Sifaki' som begge ligger i den gamle bymidte er et par andre gode spisesteder i Panormos. Og der er mange flere, som vi bare ikke kender til!

Når man er i Panormos bør man se, hvad der foregår i 'Haroupomylos'. Det er oprindeligt en industrimølle bygget i 1930'erne, hvor man plejede at forarbejde johannesbrødkerner. Johannesbrødtræets kerner anvendes til så forskellige ting som dyrefoder, kosmetik og som fortykkelsesmiddel i fødevarer, og der vokser mange af dem i omegnen. I dag bruges den gamle mølle som udstillings- og kulturcenter og drives af 'Epimenides', den kulturelle forening i Panormos. Foreningen forestår koncerter, teaterforestillinger og andre kulturelle begivenheder her.

Spisesteder i Bali

Bali er et lille feriested ved havet anlagt omkring fire små bugter for enden af en dal og med imponerende høje bjerge mod syd. Byen ligger bare 5 km fra vores feriebolig. Bali tiltrækker flere turister end nabobyen Panormos, så i højsæsonen er pakketurismen mere fremherskende her end andre steder langs denne del af Kretas nordkyst. Rundt om den midterste bugt ligger den oprindelige fiskerlandsby. Her er der en lille havn, hvor man finder adskillige små, hyggelige tavernaer. Hvis man skal lidt mere 'i byen' kan man gå ned ad bakken og besøge nogle af de større barer og restauranter, der ligger der.

Alle tavernaerne tilbyder omtrent de samme typer måltider, men der er til gengæld en overflod at vælge imellem. Og kvaliteten plejer at være rigtig god mens priserne til gengæld er rimelige.

Nogle af de steder, som flere gæster har rost er 'Alexander’s taverna' ved havnen og 'To Kyma' som ligger lige i nærheden samt vores egen favorit 'Karavostasi' i den vestligste ende af Bali. 'Panoramo' er landsbyens ældste sted med udsigt over havnen og glimrende mad. Der er jævnlig optræden med traditionel musik og dans. Af og til udført af de lokale græske gæster selv.