Panormos

Panormos ligger ved kysten ca. 5 kilometer fra vores feriehus, Villa Talea. Det er en karakteristisk lille kretensisk fiskerby med omkring 500 indbyggere. Et afslappet, fredfyldt sted, der selvom der både er hoteller og restauranter har bevaret sin karakter af at være et sted, hvor 'almindelige mennesker' bor. I modsætning til flere af charterferie-destinationerne på Kretas nordkyst er byen derfor heller ikke uddød om vinteren.

Beliggenhed

Byen har været kendt siden antikken, hvor Panormos var havneby for byen Eleftherna længere inde i landet under navnet Pantomatrion eller Panormus (kilderne er usikre).

Ca. 20 minutters gang udenfor Panormos ligger ruinerne af en stor Agia Sofia Basilica fra det 6. århundrede. Den blev sandsynligvis ødelagt allerede i det 9. århundrede, hvor Kreta for en kort periode var et muslimsk emirat.

Senere i 1200-tallet opførte den genovesiske pirat Enrico Pescatore en fæstning på stedet. På grund af denne fæstning blev byen i en periode kaldt Kastelli. (Kastellion betyder 'fort' på græsk). Ruinerne kan stadig ses over en af byens små strande.

Indtil 1930'erne var Panormos en væsentlig havneby, hvorfra der blev udskibet landbrugsvarer fra hele området omkring Mylopotamos dalen. I en periode var den hovedby i kommunen. Fra denne periode findes en række fredede neoklassisistiske huse. Det ældste bærer årstallet 1871 på indskriptionen over porten og var oprindeligt ejet af en tyrkisk købmand.

Panormos har flere minimarkeder, bager, slagter og andre butikker, som man nemt kan handle i, hvis man bor i Villa Talea. Fra den lille havn kan man leje båd, tage på fisketur eller på sightseeing langs kysten.