Melidoni grotten

Gammelt kultsted for Zeus

'Το σπήλαιο Μελιδονίου' - Melidóni Grotten - ligger ca. 2 kilometer nordvest for landsbyen Melidóni. Fra Exantis og Villa Talea går der en vej direkte til Melidóni som kun ligger fire kilometer borte.

Beliggenhed

Måske var det i denne grotte at bronzekæmpen Talos, som vores feriehus er opkaldt efter, havde sit hjem. Ifølge den græske mytologi var han Kretas beskytter men den mytiske figur har sandsynligvis rødder endnu længere tilbage til en oldkretensk solgud. Og der er arkæologisk belæg for at grotten har været et kultsted igennem tusinder af år.

Blandt de guder, som blev tilbedt i denne grotte er 'Zeus Tallaios'. (Talos/Tallaios betyder noget i retning af 'sol' eller 'af solen' på det ældste nu uddøde kretenske sprog). De arkæologiske fund fra grotten rækker fra den yngre stenalder til romersk tid og kan i dag ses på det arkæologiske museum i Rethymnon.

Når man lige træder ind i grotten kan det virke lidt skuffende. Men lidt længere inde kommer man til grottens centrale kammer, der åbenbarer sig med sine enorme stalaktitter og stalagmitter, der er skabt af årtusinders kalkaflejringer.

En af de mange grusomheder, der fandt sted under Kretas kamp for uafhængighed under det Ottomaniske herredømme på øen udspandt sig her i Melidóni Grotten. I 1824 søgte omkring 370 indbyggere fra den nærliggende landsby Melidóni tilflugt i grotten da en tyrkisk hær nærmede sig.

Det havde de gjort før, men denne gang besluttede den tyrkiske kommandant sig af en eller anden grund for at drive dem ud af grotten. Han sendte to budbringere ind, som lovede dem, at der ikke ville ske noget, hvis de gik frivilligt med. Men landsbybeboerne nægtede, og da de slog budbringerne ihjel, ændrede kommandanten strategi og blokerede indgangen sådan at lufttilførslen til grotten blev afskåret.

Dette varede ved i dagevis, men landsbybeboerne åbnede nye luftkanaler i løbet af nætterne og blev i grotten. Til sidst satte soldaterne ild til en masse brændbart materiale, de havde stablet op ved grottens indgang, så røgen drev ind i grotten og kvalte alle derinde. I grotten er der siden opsat et alter til minde om ofrene.