Kretas flora. Stauder og urter

I dette afsnit beskrives nogle af Kretas planter, der i botanisk taxonomi kaldes 'dækfrøede, tokimbladede'. Dækfrøede planter udgør næsten 80% af alle frøplanter. De opdeles derefter i enkimbladede og tokimbladede. Hos tokimbladede har planterne to kimblade, når frøet spirer.

Galdebær (Bryonia cretica)

Bryonia cretica

Denne art af Galdebær bærer navnet 'cretica', hvilket antyder dens oprindelse på Kreta. Men den findes over det meste af Europa, det vestlige Asien og Nordafrika. Det er en klatrende staude som gror den vildt i hække og underskov. Alle dele af planten, men især de røde bær er meget giftige. De gamle grækere brugte den blandt andet som afføringsmiddel og til behandling af gigt og iskias.Løvehale. (Phlomis lanata)

Phlomis lanata

På Kreta findes tre slags løvehaler, Phlomis fruticosa, Phlomis cretica og Phlomis lanata. Den sidstnævnte findes kun på Kreta. Phlomis cretica findes trods navnet også andre steder i det sydlige Grækenland. P. lanata er en stedsegrøn busk, der kan minde om salvie med sine grågrønne hårede blade. Blomsterne er gyldne. Den vokser på tørre, klippefyldte skråninger (phrygana) i fuld sol.