Kretas flora

Der er registreret mere end 1.700 forskellige plantearter på Kreta, der dermed er et af Europas mest artsrige områder. Og på grund af øens isolerede beliggenhed og de svært tilgængelige bjergegne, har der over årtusinder udviklet sig særlige plantearter, der kun findes på Kreta og ingen andre steder på kloden - såkaldt endemiske arter. Ca. 10% af Kretas flora er endemisk. Og antallet vokser, for selv i dag finder botanikerne nye, ukendte arter i Kretas isolerede bjergegne.

Selv for dem, der ikke måtte være specielt interesserede i botanik, er Kretas flora spektakulær. Særligt i forårsmånederne er øens frodighed overvældende og giver landskabet et helt andet udtryk end i de solsvedne sommermåneder. Men også på alle andre tider af året kan man nyde de mange og meget forskelligartede landskabstyper, som Kreta byder på.

Rouvas Kun få kilometer syd for Villa Talea ligger Kretas højeste bjerge - Psiloritis. I de vindblæste højder, hvor der kan ligge sne i op til 8 måneder om året, er landskabet alpint, bevokset med lave, hårdføre vækster. Lidt længere nede finder man Rouvas skovene, der ligger på de sydvendte skråninger af de mægtige Psiloritis bjerge. Skovene er et af de smukkeste naturområder på Kreta og et af de få steder, hvor øens oprindelige naturskov stadig findes vidt udbredt. Her er bl.a. store områder med Cypres og Kermes Eg, men også sjældenheder som Zelkova abelicea (Kretensisk Zelkova - i familie med Elm) eller den endemiske orkidé-art Cephalanthera cuculata (intet dansk navn).

Rouvas Det dyrkbare land er først og fremmest præget af de vidtstrakte områder med oliventræer (Olea europaea). Olivendyrkning har været en central del af kretensisk kultur i over 5.000 år og nogle af verdens ældste, stadig levende, oliventræer findes på Kreta. De er mellem 3.000 og 3.500 år gamle og de høstes stadig som ethvert andet oliventræ. Men der dyrkes også appelsiner, citroner og andre citrusfrugter, bananer, avocado, johannesbrød og en mængde forskellige grøntsager. Flere af afgrøderne kan høstes flere gange om året på grund af varmen og jordens frugtbarhed.

Ind imellem de dyrkede planter vokser de vilde planter. Kretenserne indsamler og bruger en del af dem i madlavningen. 'Ta Horta' er fællesbetegnelsen for de vilde urter, som meget ofte indgår i det kretensiske køkken. Også lavendel, oregano, timian, salvie og kamille gror vildt. Gå blot tyve meter op ad den lille sti bag Villa Talea - der er de allesammen. Det gælder også en lille busk kaldet Kretensisk Soløjetræ (Cistus creticus subsp. creticus L.). Fra den høstes en klæbrig harpiks kaldet 'Labdanum' eller 'Ladanum', der i årtusinder har været brugt som ingrediens i parfume og røgelse og til forskellige medicinske formål. En smuk busk, som gror på flere af skråningerne omkring huset.

De lavereliggende områder på Kreta og Kretas kyster byder også på botanisk variation. Fra palmelunde, hvor den kretensiske daddelpalme (Phoenix theophrastii) gror, til strandenge, sivskove og vådområder ved flodernes udmundinger.

På disse sider har vi forsøgt at give et indblik i Kretas flora. Ved hjælp af menuen til højre kan du læse mere om nogle af de forskellige planter.