Exantis

Exantis er en meget lille landsby. I begyndelsen af halvfemserne boede der omkring 100 mennesker i landsbyen. I dag er det kun omkring 50-60 personer, der har deres permanente bopæl her. Og som så mange andre små landsbyer på Kreta er Exantis truet af, at mange unge flytter til de større byer, hvor jobmulighederne er bedre og adgangen til moderne bekvemmeligheder er lettere.

Hele landsbyen ligger omkring et lille kryds. Der er egentlig kun tre veje og et par mindre gyder. Landsbyens centrum er et lille torv hvor et par morbærtræer giver skygge om sommeren. Og lige overfor ligger Taverna Maria, der er samlingssted for landsbyens indbyggere. Tidligere var der tre kafeneion (kaffehuse) i byen. Et af dem, (som lukkede da man istedet byggede Taverna Maria), lå bag den blå dør ved det lille torv. Det var også her at landsbyens fælles telefon havde til huse indtil det engang i løbet af 1980'erne blev mere almindeligt at hver husstand havde sin egen telefon.

Exantis fårene i gaden

Hvis du står foran Taverna Maria med ansigtet mod vest, og tager den første (og eneste) vej til højre fra torvet vil du efter et par meter nå et hvidt hus med grønne skodder på din venstre hånd. Der er en lille port, og hvis du går ind her vil du finde ruinerne af en gammel oliven mølle. Selve olivenpressen er formentlig flere hundrede år gammel. Møllen var i brug helt op til 70'erne.

Der er to kirker i Exantis. Den nye og den gamle. Den nye kirke ligger på vejen mod Melidoni. Den blev bygget i 1989 og viet til Sankt Kyprianos. Ved indkørslen til kirken kan man se en rund stensætning. Den er for nylig blevet renoveret og ligner en lille minoisk 'tholos' grav. Men det er faktisk en gammel kalkovn. En kalkovn bruges til at fremstille kalk gennem brænding af kalksten. Det var tidligere en udbredt bibeskæftigelse for mange af indbyggerne i Exantis. Kalken blev transporteret på æselryg til bali og herfra med skib videre til Heraklion.

Den gamle kirke i Exantis

Den gamle kirke anvendes i dag kun til begravelser. Den ligger lidt udenfor landsbyen ved vejen mod Achladés. Det er også her, landsbyens kirkegård ligger. Kirken, der er viet til 'Panagia' (Jomfru Maria) er blevet meget smukt restaureret i 2010. Foran kirken står et meget gammelt, hult oliventræ, der efter sigende tidligere blev brugt som benhus.

Indbyggerne i Exantis

Formiddag på Taverna Maria

Som det er tilfældet i mange landsbyer på Kreta tilhører indbyggerne nogle få storfamilier eller klaner. I Exantis nedstammer omtrent to tredjedele af byens nuværende beboere fra to slægter. Derfor bærer mange det samme efternavn. Og da det er skik på Kreta at den ældste søn opkaldes efter sin bedstefar, er der også i tidens løb mange, der har det samme fornavn. For tiden er der f.eks. hele seks personer, der hedder præcis det samme. (Det er 10% af hele indbyggertallet!) Det kan jo være ganske forvirrende, så brugen af øgenavne er udbredt. Så udbredt, at man på nogle af sarkofagerne på kirkegården kan se øgenavnene anført efter døbenavnet.

Til forskel fra mange andre steder på Kretas nordkyst præger turismen slet ikke Exantis. Her er det først og fremmest landbruget i den lille dal, der omgiver landsbyen, der beskæftiger folk. Først og fremmest dyrker man oliven, men dertil citrusfrugter, vin og forskellige grøntsager.

Navnet Exantis

Ifølge den lokale overlevering har landsbyen navn fået sit navn efter udseendet på et af bjergene ved landsbyen. Fra havet ligner dette bjerg en sekstant (kaldet en 'exantas' på græsk) og de søfarende brugte bjerget som et pejlemærke, når de passerede denne del af Kretas kystlinie.

En anden historie om landsbyens navn hævder, at der plejede at bo seks familier i dette område - eller nogle gange at seks landsbyer skulle have ligget her. Derfor skulle navnet komme af ordet 'exi', som betyder seks på græsk.

Ingen af de forklaringer synes imidlertid at være helt tilfredsstillende. Bjerget, som byen skulle være opkaldt efter, bliver slet ikke kaldt 'exantas' - det hedder bare 'toppen'. Og det ville være lidt underligt, hvis byen havde beholdt navnet, men bjerget ikke. Og 'exi' ville kun kunne forklare forstavelsen i bynavnet - ikke resten.

I stedet kan man grave lidt i navnets sammensætning. 'Exantis' findes ikke på nygræsk, men en gammel ordbog fra 1830 giver begyndelsen til en forklaring. Ifølge den betyder forstavelsen 'ex' 'fra' 'væk fra' eller 'udenfor'. Og den sidste del af navnet 'antis' kommer af ordet 'ati', der betyder ulykke, skade, uheld eller ondt. Ati er oprindeligt navnet på en græsk gudinde, der personificerer det onde eller ulykken.

Og dermed har man forklaringen på landsbyens navn. Exantis betyder 'væk fra det onde' - altså et fredeligt sted. Hvis den forklaring er rigtig, burde Exantis tidligere have heddet noget, der var lidt tættere på betydningen - og det er præcis tilfældet. Første gang Exantis optræder i en skriftlig kilde er i en tyrkisk folketælling fra 1671. Og her hedder landsbyen 'Iks-ati'.

Hvis du har lyst til at se en hjemmeside om Exantis (på engelsk) kan du klikke her.