Elafonissi

Elafonisi (Rådyre-øen) ligger næsten på den sydøstlige spids af Kreta, omkring 76 km sydvest for Chania og dermed temmelig langt væk fra vores feriehus. Men det har en særlig plads i vores erindring - hvis ikke for, hvad det er i dag (desværre), så for, hvad det plejede at være mere for end tyve år siden, da vi første gang besøgte Kreta. Det var en af grundene til at komme tilbage.

Beliggenhed

Elafonisi kan nås ved en kort gåtur over en sandbanke, eftersom øen kun er adskilt fra Kreta af en lavvandet lagune. Sandet er kridhvidt med et lyserødt skær fra knuste muslingeskaller, det turkisblå vand er varmt, roligt og klart og og hele landskabet er indrammet af de imponerende Hvide Bjerge. Øen i sig selv er et beskyttet område, og del af EU's "Natura 2000" miljøprogram. Den lange sandstrand på Kretasiden er også delvis beskyttet, da det ikke er tilladt at bygge permanente strukturer tættere på end en kilometer fra stranden. Elafonisi Men lige siden grusvejen fra de gode gamle dage blev forvandlet til en asfalteret vej de sidste fem kilometer fra Chrysoskalitissa klosteret har intet kunnet forhindre busser og biler i at bringe horder af besøgende til stedet i højsæsonen og fylde den snavsede, opkørte parkeringsplads, hvor engang kun sandklitter indrammede kystlinjen. Og de tilsyneladende uundgåelige, endeløse rækker af plasticsolsenge forurener nu en stor del af fastlandsstranden.

Problemet er naturligvis ikke, at stedets skønhed gøres tilgængelig for flere besøgende. Problemet er manglende planlægning, hensynsløs udnyttelse af en skrøbelig natur og utilstrækkelig infrastruktur til at klare en sådan tilstrømning. Ikke desto mindre er Elafonisi stadig et idyllisk sted at besøge, og der er stadig uspolerede steder at finde for de besøgende, der hylder mottoet: "Tag kun billeder, efterlad kun fodspor".