Det græske sprog

Med sine 4.000 år på bagen er det græske sprog formentlig det ældste i Europa og græske ord udgør en væsentlig del af et hvilket som helst indo-europæisk sprog. Mange videnskabelige fagudtryk udspringer af græske ord og fraser. I dag tales græsk af ca. 14 til 17 millioner mennesker. Hovedsageligt i Grækenland og på Cypern, men også i immigrantbefolkninger i mange andre af verdens lande.

Det græsk, der tales i dag, har udviklet sig fra to forskellige 'typer' af græsk: 'Dimotiki' eller Demotisk Græsk som er en sammensætning af forskellige regionale former for græsk med små indbyrdes sproglige forskelle. Demotisk græsk udviklede sig langsomt fra sine klassiske rødder og allerede før det 11. århundrede var det blevet modersmål for de byzantinske grækere. Sent i det 19. århundrede ved grundlæggelsen af det moderne Grækenland blev en delvist kunstig sociolekt søgt fremmet som en slags kompromis mellem det 'rene' klassisk græske sprog og demotisk græsk, som naturligvis var blevet influeret af andre sprog igennem århundrederne. 'Katharévousa', som det blev kaldt, var det officielle sprog i Grækenland frem til 1976. Hvor demotisk græsk indeholder ord fra tyrkisk, italiensk, latin og andre sprog, er disse stort set blevet udrenset af Katharévousa.

Idag anvendes en standardiseret variant af demotisk græsk som Den Hellenske Republiks officielle sprog. (Dette sproget kaldes som regel nygræsk). På Kreta har den venetianske og senere den tyrkiske besættelse af øen også influeret på det sprog, der tales her. Kretenserne skriver og taler almindeligvis nygræsk, men med en (eller flere) særlig kretensk dialekt. Dialekten er forskellig ved udtalen af bestemte konsonanter, og nogle af de ord, man bruger på Kreta er forskellige fra dem, der bruges på det græske fastland.

Lær græsk

Har du lyst til at lære lidt græsk inden ferien, kan du få en introduktion her. Vi har samlet 3 episoder af en BBC serie "Talk Greek", der giver dig en introduktion til nogle grundlæggende ord og fraser. Samtidig bringer filmene dig rundt på Kreta og andre steder i Grækenland.