Kreta & Grækenland

Nogle grundlæggende fakta

Kreta

Kreta er den største af de græske øer og et af de 13 administrative distrikter, som Grækenland er opdelt i. Kreta selv er opdelt i 4 'Nomoi' eller præfekturater og hver af disse igen i adskillige 'Dimoi 'kommuner. Hver 'Dimos' (ental af dimoi) består af et antal byer og landsbyer. Villa Talea hører til Geropótamos kommune.

Bortset fra den lillebitte ø Gavdos, er Kreta den sydligste del af Europa. Øen ligger i Middelhavet omtrent lige langt fra Europa, Asien og Afrika. Øens længde fra dens østligste punkt Kap Sidero til det vestligste punkt Gramvousa er ca. 260 km. Hvor øen er bredest mellem Kap Stavros og Lithino er den 56 km mens den mellem landtangen ved Ierapetra ikke er mere end 12 km bred.

Der bor omtrent 600.000 mennesker på Kreta, hvoraf ca. 200.000 bor i den største by Heraklion. Chania som er øens næststørste by har ca. 80.000 indbyggere og Rethymnon ca. 35.000. De væsentligste indtægtskilder på Kreta er landbrug og turisme. Blandt de vigtigste landbrugsprodukter er oliven og olivenolie, appelsiner, vin og forskellige grøntsager samt produktion af honning, ost og krydderurter. Fåre- og gedehold er også almindeligt. Turismen har fået stigende betydning for Kreta, som i dag er en af de mest besøgte græske øer. Siden 1970 er antallet af ankomster med charterfly vokset fra ca. 150.000 til omkring 2.5 million besøgende årligt.

Grækenlands flag blev officielt taget i anvendelse i 1822 men dengang med et kors istedet for det, der bruges i dag. Det nuværende flag blev taget i brug i 1978. Det har et hvidt kors på blå bund og ni blå og hvide, vandrette striber. Korset symboliserer den religiøse tro og de ni striber repræsenterer antallet af stavelser i den græske sætning "Elefthéria H Thánatos", der kan oversættes med "Frihed eller Død!", som var et kampråb under den græske uafhængighedskrig.

Grækenland

Den græske halvø bryder ud i Middelhavet syd for Balkan. Landet har et stærkt indskåret kystlinie med mange fjorde og vige og er omgivet af mere end 2.000 øer, af hvilke kun 169 er beboede. Grækenland grænser op til Albanien, Den tidl. Jugoslaviske republik Makedonien, Bulgarien og Tyrkiet. Grækenlands areal er 131.940 kvadratkilometer - lidt mere end halvdelen af Storbritanniens.

I Grækenland bor der i alt ca. 11 millioner mennesker - næsten to tredjedele bor i byerne. Alene i hovedstaden Athen og dens havneby Piræus bor over 4 millioner mennesker. Grækenland har oplevet en befolkningstilvækst svarende til de fleste udviklede lande. Dette på trods af to perioder med stor udvandring, nemlig fra 1900 til 1922 og igen fra 1951 til 1973. Lige siden er udvandringen vendt til indvandring. Dels er mange tidligere udvandrere, igen vendt hjem til Grækenland, dels er der kommet flygtninge og indvandrere fra hovedsageligt Asien og Afrika.

98% af grækerne tilhører den græsk-ortodokse tro, 1,3% er muslimer og 0,7%, andre religioner, primært romersk-katolske. Grækenland er opdelt i 51 administrative regioner kaldet præfekturater og én autonom region (Ayion Oros - Athos bjerget).

Der er flere forskellige naturressourcer i Grækenland. F.eks. salt, råolie, marmor, vand-kraft, magnetit, lignit, bauxit, jernmalm, bly, zink, nikkel og guld. Af væsentlige græske industrier klan nævnes fødevareindustri, tekstil, kemikalier, metalprodukter, minedrift, olie, turisme og skibsfart. I 2002 blev den græske Drachme erstattet af Euro.