Kretas traditionelle klædedragter

Kretenserne går ikke længere i deres traditionelle klædedragter til hverdag. For det meste bliver de brugt ved festlige lejligheder, ved folklore festivaler eller når der optrædes med traditionelle folkedanse. 

Men i de afsides beliggende landsbyer i bjergene kan man stadig se de ældre mænd bruge dele af den traditionelle klædedragt. Som f.eks. 'βράκα' (vraka) pludderbukserne eller de langskaftede støvler στιβάνια (stivania), eller måske 'σαρίκι' (sariki), det sorte tørklæde bundet om hovedet. 

Man vil sandsynligvis aldrig støde på kvinder, der bærer traditionelt tøj til hverdag. Selv traditionen med at bære sort, når man er blevet enke er så småt ved at høre op. 

Folkedragterne varierer mellem regionerne og mellem lavlandet og bjergegnene. For eksempel er de 'βράκα' (vraka - pludderbukser) som bæres i det østlige og centrale Kreta længere og bredere end dem, der bæres i det vestlige Kreta. Farverne på jakker og veste varierer, sommetider er hovedtørklædet erstattet af en fez osv.. 

Der er også forskel mellem de dragter, der blev båret ved festlige lejligheder og dem, som blev brugt til hverdag. Væsentligst med hensyn til kvaliteten af materialer og de broderier og det tilbehør, der indgår. Og dragternes udseende har også skiftet over tid. For eksempel er det sorte tørklæde, der i dag regnes for den traditionelle hovedbeklædning, først taget i brug omkring begyndelsen af det tyvende århundrede. Før den tid anvendte man en turban-lignende hovedbeklædning eller sommetider en fez. 

Mandlig traditionel klædedragt, Kreta

Mændenes dragt 

Mange af de klædestykker, der er en del af den traditionelle dragt som den fremstår i dag blev taget i brug i løbet af det fjortende århundrede. Andre dele som f.eks. tørklædet er af senere dato. På hovedet bærer mændene deres 'σαρíκια' (sarikia), de sorte, håndknyttede net-tørklæder som er kantet med kvaster og små knuder. Ifølge overleveringen symboliserer knuderne 'Kretas tårer'. Sorgen over de menneskeliv, der gik tabt ved eksplosionen i Arkadi klostret under oprøret mod tyrkerne. 

Den kretenske mandsdragt har en sort skjorte og en ærmeløs vest kaldet 'γιλεκι' (yileki) under en marineblå filtjakke. Omkring livet har han en ζουνάρι (zounari) et rødt silkeskærf, der er omkring 8 meter langt. Stukket ned i skærfet bærer han en sølvkniv, kaldet en μπασαλής (basalis). Endelig er der en 'κιουστεκι' (kiousteki), en ornamenteret urkæde, som han bærer om halsen og en broderet kappe, 'καπότο' (kapoto). Bukserne er 'βράκα' (vraka), store pludderbukser lavet af tungt uldent filt som beskyttelse mod kulden. På fødderne har han silkestrømper og langskaftede støvler 'στιβάνια' (stivania) som kan være enten sorte eller hvide. 

Kvindelig traditionel klædedragt, Kreta

Kvindernes dragt 

Der er flere forskellige slags kvindedragter afhængigt af fra hvilken region, de stammer. Og ligesom mændenes dragter har de skiftet udseende over tid. Nogle af dragternes elementer stammer helt tilbage fra den byzantinske periode (det 12. århundrede). 

Men grundlæggende er der to varianter: 'Sfakiani', som kommer fra Sfakia-området i det vestlige Kreta og 'Anoghiani', som opstod omkring midten af det syttende århundrede og mest blev båret i Mylopótamos provinsen. Det er naboprovinsen til Geropótamos provinsen, hvor vores feriehus ligger. 

Anoghia dragten består af et rødt draperet, halvskørt - et 'σάρτζα' (sartza) - som bæres over hvide bukser af 'vraka'-typen. Bundet omkring livet bærer kvinden et broderet dobbeltforklæde kaldet 'μπροστοποδιά' (brostopodia). Hun har også en mørkfarvet filtjakke på, som er rigt udsmykket med guldbroderi. På hovedet bærer hun et 'σκουφωμα' (skoufoma) et rødt tørklæde med frynsekant. Hun har et rødt uldskærf og har en kniv af sølv stukket ned i det. Kniven indikerer, at hun er forlovet eller gift. Endelig bærer hun en halskæde med guldmønter. Støvler kan også bæres af kvinder, men så er de lidt kortere end mændenes. Ellers bæres sorte sko med høje hæle.