Klimaet på Kreta:

Over 300 solskinsdage om året

Vejret netop nu:

Weather Forecast | Weather Maps | Weather Radar | Hurricane Center

Kreta har et typisk middelhavsklima med milde, regnfulde vintre og varme, tørre somre. Regntiden starter som regel sidst i oktober eller først i november og varer ved frem til marts eller april. Men det meste af året - ti måneder eller mere - skinner solen på Kreta fra en klar, blå himmel.

Ikke desto mindre kan vintrene være meget kolde i bjergene og det er ikke usædvanligt at nogle områder bliver afskåret fra omverdenen på grund af snevejr. På Psiloritis bjergenes tinder og De Hvide Bjerge mod vest kan sneen blive liggende helt ind i juni måned. Ved kysterne er snevejr imidlertid meget sjældent.

Der er store klimaforskelle mellem nord og syd, øst og vest. Om sommeren kan der blive meget varmt langs sydkysten, og den østlige del af Kreta modtager mindre regn end den vestlige og centrale del, hvilket betyder, at de sidstnævnte er mere frodige.

Gennemsnitlige temperaturer pr. måned:

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Luft 12,4 13,2 13,6 15,7 20,2 25,9 26,4 26,1 24,5 18,9 14,4 14
Vand 17 17 17 18 20 22-24 24-26 26-27 24-26 22 20 18


Januar og Februar

Årets første to måneder har flest dage med regn, men det regner ikke hver dag. I løbet af vinteren, som varer fra december til februar kan bølger og blæst skabe nogle til tider meget dramatiske vejrsituationer. Men det er også i januar, at mandeltræerne blomstrer, og det er nu at appelsinerne er fuldmodne. De højeste dagtemperaturer ligger mellem 9 og 16 grader celsius men det kan være betydeligt koldere i bjergene.


Marts og April

Nu er det forår på Kreta med en overflod af vilde blomster, der dækker øens åbne land. I disse måneder oplever man mange varme og solrige dage, men vejret kan være ustabilt. De højeste dagtemperaturer ligger i gennemsnit mellem 17 og 20 grader celsius.


Maj og Juni

Maj er normalt en varm og solrig måned og som regel den bedste måned til udendørs aktiviteter. Foråret afløses nu af sommer med maksimum temperaturer omkring 24 grader. En mild nordenvind (kaldet 'Meltemi') begynder nu at blæse, hvilket medfører at havet bliver roligt. I juni er der fine, solrige dage og varme - eller meget varme - dage og vandet er nu helt sikkert varmt nok til badning. Højeste dagtemperaturer ligger omkring 28 grader C.


Juli og August

Juli og August er de varmeste måneder på Kreta. Om dagen ligger temperaturen fra 29 til 38 grader C. Som regel vil en brise ude fra havet dog hjælpe til at mindske heden, hvis man opholder sig ved kysten. I bjergene kan temperaturen være lavere, men føles varmere, da man er væk fra havbrisen. Det opleves især om natten.


September og Oktober

September er som regel solrig. Lidt køligere og med mindre vind end i august. September er en god måned til udendørs aktiviteter. I oktober er der stadig flest solrige dage, meget lidt blæst men sommetider regn. Det er dog sjældent nødvendigt med varmt tøj i oktober.


November og December

I november bliver vejret ustabilt. Solen skinner, men der er også dage med regn og vind. Nu begynder vinde at blæse op fra Afrika. De bærer sommetider sand fra Saharas ørken med sig, som farver himlen rødlig og fænomenet kan skabe pludselige vejrforandringer.
I december kan man opleve alt fra blæst til stille, regn, sol, kulde og varme. Måske overraskende er der stadig dage, hvor temperaturen er høj nok til at tage sig en svømmetur i havet.