Villa Talea og ejerne

Jan Hansen og Dan Orbe er ejere af Villa Talea. Vi er begge fra Danmark og bor i København. Gennem årene har vi rejst mange forskellige steder i verden fra Sydafrika til Grønland og fra Californien til Cambodia. Men Grækenland – og særligt Kreta med den afslappede middelhavskultur, den rige historie og smukke natur – har altid været et af vores favoritsteder.

En grund med udsigt

Villa Talea

I slutningen af 2006 fik vi mulighed for at købe et stykke land udenfor landsbyen Exantis. Med en beliggenhed på en bjergskråning udenfor selve landsbyen og med en fantastisk udsigt over dalen og de omgivende bjerge, var det lige, hvad vi havde ledt efter.
Jordstykket havde tidligere været brugt til at dyrke grøntsager, og det var gået i arv gennem generationer i en lokal familie. Nu var det imidlertid sat til salg, da den nuværende ejer ikke ønskede at fortsætte med at dyrke det.
På Kreta er det stadigvæk ofte tilfældet, at ejerskabet over et stykke jord ikke er officielt registreret. Enhver landsbybeboer ved, hvem der ejer hvilket stykke land, og kan identificere, hvor grænserne går, ved at udpege et gammelt oliventræ, en bæk, et stendige eller en klippeblok.
Da vi købte vores grund blev vi de første officielt registrerede ejerne nogensinde af 'Πηγadιορουμα' (Pigadiorima) som grunden hedder.

Vores eget feriehus

Det var ikke, fordi vi ville dyrke grøntsager, vi købte grunden. Vi ville bygge et feriehus til os selv, vore familier og venner. Men eftersom vi indtil videre ikke har mulighed for at bruge huset selv i mere end nogle få uger eller måneder om året, ønskede vi også at kunne udleje huset.
Det tog vi i betragtning lige fra starten. Derfor er både huset og swimmingpoolen blevet bygget så de lever op til de strenge krav, som EOT – den græske stats turistorganisation – stiller for at man kan få licens til at bruge huset til ferieudlejning. Kravene er overraskende strenge og detaljerede, før man legalt kan udleje sit hus til feriegæster.

Et traditionelt landhus

Villa Talea

Det var vigtigt for os at få et komfortabelt hus med alle de moderne faciliteter, der kan gøre et ferieophold behageligt. Men lige så vigtigt var det, at få et smukt hus, der kunne falde godt ind i omgivelserne. Huset har en meget fremtrædende placering i landskabet, fordi det ligger på et fremspring på bjergsiden uden andre bygninger i nærheden. Man kan faktisk se det milevidt omkring. Derfor byggede vi et stenhus i den traditionelle kretenske byggestil.
Nå ja, det er ikke traditionelt det hele. Fundamentet og poolens struktur er meget moderne. Her skal man bygge, så det lever op til de græske byggeregler til sikring mod jordskælv. Grækenland har nogle af verdens strengeste regler på det område, hvilket jo er meget betryggende.
Men ellers fremtræder huset med sine ½ meter tykke, håndtilhuggede stenvægge, træskodder og traditionelle stenbuer som en efter vores mening vellykket blanding af moderne komfort og traditionel skønhed.

Til en begyndelse måtte grunden nivelleres. Der blev skrællet 3 meter af grundens højeste niveau for at få en plan flade til fundamentet. Det var ganske meget jord og klippe, der blev flyttet. Derefter blev der fra stenbrud i bjergene bragt store blokke af den lokale limsten ned til grunden. Og så tog stenhuggerne fat med hammer, mejsel og muskler og forvandlede klippeblokkene til de mere overkommelige stykker, som de massive mure og stenbuerne er bygget af. Store stammer fra lokale cypres træer blev forvandlet til lofter og loftsbjælker, plader af travertin marmor blev til trapper og trin og husets vinduer, døre og skodder blev fremstillet i træ af den lokale snedker.

Og endelig – næsten 1½ år efter at vi købte grunden – kunne vi flytte ind, møblere og arbejde lidt med have og terrasser og tilføje alle de små detaljer, der har gjort Villa Talea til et hjem.